ßßß
Prowansja jest francuską krainą historyczną na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Jest znana z fenomenalnej mieszanki przypraw wykorzystywanej w kuchniach całego świata. Mówi się, że prowansalskie potrawy stanowią kwintesencję francuskiej kuchni. Zioła prowansalskie to tradycyjna mieszanka aromatycznych ziół. Kwitną w górach południowej Francji podczas gorących, letnich miesięcy. Mieszanki można używać zarówno w świeżej, jak i suszonej postaci.
Nie jest sprecyzowane, kiedy zioła prowansalskie pojawiły się po raz pierwszy. Wiadomo tylko, że w Prowansji, mieszanka tych ziół jest stosowana od pokoleń. Po raz pierwszy, zioła prowansalskie pojawiły się na rynku w latach 70-tych ubiegłego stulecia. Sprzedawano je w donicach z terakoty na stoiskach targowych w Prowansji. Z kolei, turystyka rozsławiła tą wyjątkową mieszankę na cały świat.
Podstawowa mieszanka prowansalska składa się z wielu gatunków suszonych ziół. Należą do nich:
Niektóre mieszanki uwzględniają też 1 łyżeczkę pomarańczowych skórek lub lawendy. Ilości poszczególnych składników mogą się różnić w zależności od regionów, kucharzy i przepisów kulinarnych.
Gotową mieszankę ziół prowansalskich można zakupić w supermarketach i sklepach ziołowych. Sprzedawane są w ozdobnych pojemnikach z hermetyczną pokrywką. Zawsze można też stworzyć własny miks, aby dopracować walory smakowe do indywidualnych potrzeb. W przygotowywaniu własnej mieszanki nie istnieje żadna żelazna zasada, jakich ziół należy użyć.
W celu zachowania smaku i aromatu, przechowywać zioła w chłodnym i suchym miejscu. Świetnie sprawdzą się kuchenne szafki i szuflady, albo spiżarnia. Nie wystawiać na światło słoneczne.
Pojemnik, w którym sprzedawane są zioła, stanowi najlepszy wybór, ponieważ jest hermetyczny. Zioła można też przechowywać w szklanych i szczelnie zamkniętych słoikach. Dobrze sprawdzają się plastikowe torebki. Suszone zioła nie psują się, jeśli są trzymane z dala od wilgoci. Z upływem czasu ich właściwości jednak słabną, ale zioła nadal są dobre do użycia.
Zioła prowansalskie wykazują cały szereg korzyści zdrowotnych. Wszystko zależy od tego, jakie gatunki ziół wykorzystano do przyrządzenia miksu. Biorąc pod uwagę jedynie podstawowe składniki, główne korzyści stosowania ziół prowansalskich są następujące:
Tłuszcze0 g
Węglowodany0 g
Białko0 g
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %